La radioactivitat és un procés natural i espontani per al qual els àtoms inestables d’un element emeten o irradien l’excés d’energia del seu nucli i, així, canvien (o decauen) a àtoms d’un element diferent o un estat d’energia menor del mateix element. Els àtoms aconsegueixen ser inestables variant l’energia dels seus electrons, dels seus nucleons o variant d’isòtop. Aleshores, els elements o cossos anomenats radioactius, emeten radiacions que tenen la propietat d’impressionar plaques fotogràfiques, ionitzar gasos, produir fluorescència..
Descobriment de la radioactivitat natural
Henry Becquerel |
Marie Curie |
Més endavant, Ernest Rutherford en el 1911, va demostrar també que les radiacions emeses per les sals d’urani podien ionitzar l’aire i produir la descarrega de cossos carregats elèctricament.
Descobriment de la radioactivitat artificial
Es produeix quan es bombardegen certs nuclis estables amb les partícules apropiades. Si l’energia de les partícules te un valor adequat, penetren en el nucli bombardejat i formen un nou nucli que en cas de ser inestable es desintegra després radioactivament.
La primera observació de la fisió es va observar que es donava com a resultat de la divisió dels nuclis d’urani, això es va poder deduir verificant els experiments de Fermi.
Gràcies a l’estudi de la radioactivitat va permetre conèixer millor l’estructura del nucli atòmic i de les partícules subatòmiques.